Линкове към други сайтове за дневни пеперуди

 

 

По-долу ще намерите линкове към някои от по-добрите сайтове за дневни (и някои други) пеперуди, които са ми известни. Ако имате личен сайт, който бихте желали да включите тук (или сте попаднали на такъв), пишете ми!

Европа като цяло

European Butterflies and Moths: много голям сайт с периодично добавяна информация, снимки и видове от различни автори.

Matt's European Butterflies: сайтът на Matt Rowlings, един от личните ми любимци. Включва снимки с цифров апарат и (по-стари) видеокамера. Има много източни видове, според мен голям плюс!

Captain's European Butterfly Guide: един от най-известните сайтове за европейски пеперуди, с автор Simon Coombes. Снимки на живо на около 180 европейски дневни пеперуди, с текст и карта на разпространението на повечето видове.

European Butterflies: двуезичен сайт на Mario Maier с великолепни снимки на много видове.

Guy Padfield's European Butterfly Page: още един сайт с много снимки на живо.

Ново: European Butterflies от Chris Jonko: голям сайт на три езика (английски, полски и немски) в който има и нощни пеперуди, с много снимки от различни автори.

Ново: Butterflies of the Western Palearctic от Jaroslaw Bury: на полски. Видовете са организирани в отделни галерии по семейства.

Ново: European Butterflies and Skippers от Juha Tyllinen: на английски, с карти на разпространение и снимки на препарирани и/или живи екземпляри от различни автори.

 

Европейски държави

Австрия: на немски с отлични снимки, автор Johannes Gillmann и др.

Бенелукс (Белгия, Холандия и Люксембург): всички видове от района илюстрирани на цветни таблици сканирани от книгата 'Dagvlinders van de Benelux' (Wynhoff, van der Made & van Swaay 1990); информация за разпространението, честотата, хранителните растения на гъсениците и т.н.

България: Сайтът на Димитър Стайков The Insects of Bulgaria представя, освен някои групи насекоми в България, също и списък на дневните ни пеперуди с информация и/или илюстрации за някои видове.

Великобритания: Един сайт със снимки на препарирани екземпляри, вкл. мигранти, внесени екзотични видове и странни аберации, но малко текстова информация. Ново: UK Butterflies е един от най-качествените сайтове за дневните пеперуди на която и да е страна.

Гърция: Списък на всичките 235 вида дневни пеперуди в южната ни съседка, с ограничени данни за разпространението и снимки на препарирани екземпляри.

Ирландия: само с англоезични имена.

Италия: добре замаскиран сайт само на италиански, но си струва да се види: представя всички (над 270!) италиански видове дневни пеперуди с добри снимки на препарирани екземпляри и преимагинални стадии и хранителни растения за някои видове. За съжаление систематиката е прекалено раздробена.

Кипър: сайт със снимки и данни за находища на всички видове дневни пеперуди намерени на този много интересен остров.

Норвегия: сайт с добър дизайн и снимки на живи и препарирани екземпляри за всеки вид.

Сърбия: сайтът на Milan Djuric представя списък на видовете със снимки на живи екземпляри. Ново: сайтът на Ivan Dodok включва още и нощни пеперуди, като набляга на западната част от страната.

Украйна:  сайтът на Владимир Савчук представя подробна информация за пеперудите на полуостров Крим, най-интересният район на страната, с многобройни снимки на почти всички видове дневни пеперуди, вкл. някои забележителни ендемити. Сайтът на Сергей Попов представя проект за мониторинг на дневните пеперуди на западна Украйна (Прикарпатския район), с видов списък, точни карти и  снимки, за съжаление некачествени.

Унгария: сайт с текст за повечето видове освен някои от най-редките, уви само на унгарски, и снимки на препарирани и/или живи екземпляри на някои видове.

Финландия: два сайта предлагат изобилна информация за пеперудите на страната: единият на Arto Avanto, другият на Pertti Pakkanen.

Азия

Прибайкалието. Рускоезичният сайт на Олег Берлов има отлични снимки на препарирани екземпляри на всички видове от района на най-дълбокото езеро в света.  За съжаление, сървърът е много бавен.

Сибир и Средна Азия: великолепният сайт на Олег Костерин представя, освен дневни пеперуди (и то такива, които не могат да се видят никъде другаде в интернет!), също невероятни пейзажи, растения и други насекоми. Всяка снимка е придружена от подробни данни.

Турция: Сайтът на Ahmet Baytas в момента представя списък на видовете с кратки бележки за разпространението им и периода на летеж, както и снимки на някои видове.

Япония. Както може да се очаква от страната, в която се произвеждат почти всички фотоапарати в света, тук има многобройни сайтове с качествени снимки на дневни пеперуди. Само няколко примера са сайтовете на Takashi Kumon (голям, с отделна секция за фауната на Хаваите), Masamitsu Mori (голям, добре подреден) и Mochimitsu Kobayashi (по-малък от предишните, явно покрива само префектурата Kiso в централна Япония).

Африка

Мароко: два много стилни френскоезични сайта, посветени на природата и пеперудите на най-интересния район на северна Африка, който е много богат на ендемити. Първият има много малко информация, но много и красиви снимки от Michel Tarrier и Jean Delacre. Вторият е личният сайт на M. Tarrier.

Северна Америка

Butterflies of Canada: великолепен сайт с подробна информация, вкл. карта за всеки вид и снимки за повечето видове. Базира се на книгата със същото име от Layberry, Hall & Lafontaine (1998).

Butterflies and Skippers of North America: отличен и добре подреден сайт с много снимки.

Butterflies of North America: Много подобен сайт на предишния (от същите автори!), но подреден по различен начин и със снимки само на живи екземпляри.

Австралия

Southern Australian Butterflies: изчерпателен сайт с отлични снимки и илюстрирани определителни таблици.

 

 

Главно меню

Списък на видовете